Wybierz typ wizyty

Wybierz typ wizyty
  • Mentoring dietetyczny
  • Konsultacja dietetyczna
  • Twój pakiet Żołądek / Jelita / Pasożyty
  • Twój pakiet SIBO/IMO

Mentoring dietetyczny

Free

Potrzebujesz poszerzyć swoją wiedzę?
Wybierz tą opcję!

Konsultacja dietetyczna

500,00 

Potrzebujesz konsultacji?
Wybierz tą opcję!

Twój pakiet Żołądek / Jelita / Pasożyty

1000,00 

Potrzebujesz diety? Sprawdź ten pakiet!

Twój pakiet SIBO/IMO

1800,00 

Potrzebujesz współpracy? Sprawdź ten pakiet!

Objawy, przyczyny i diagnostyka przerostu grzybiczego

05 / 01 / 2025 Pasożyty, przerost grzybiczy, Żołądek
Artykuły
Skopiowano!

Przerost grzybiczy może być mylony z innymi schorzeniami i jednostkami chorobowymi. Dlaczego? Jego objawy są często charakterystyczne dla problemów żołądkowo-jelitowych, reumatoidalnych czy alergii. Mając na uwadze fakt, że przerost grzybiczy jest zawsze skutkiem ubocznym czegoś w pierwszej kolejności sprawdź domniemane przyczyny a jeżeli okażą się one nie trafione sprawdź czy to nie kandydoza 😉 

Jakie objawy daje przerost grzybiczy? 

Ze strony przewodu pokarmowego: 

  • wzdęcia i gazy (po produktach skrobiowych, drożdżowych, wysokocukrowych /fruktozowych), 
  • biały nalot na języku,
  • bóle brzucha
  • zaparcia lub biegunki,
  • nieświeży oddech, 
  • suchość w jamie ustnej,
  • nietolerancje pokarmowe
  • refluks, zgaga, nadżerki
  • niestrawność, nudności
  • przelewanie w jelitach
  • uczucie niepełnego wypróżnienia
  • występowanie luźnych stolców po zjedzeniu pewnych produktów
  • nieustająca ochota na słodycze
  • nawracające infekcje intymne albo ZUM
  • infekcje grzybicze skóry/paznokci
  • śluz w stolcu

Inne:

  • problemy skórne (np. sucha skóra, liszaj, łuszczyca, trądzik, wysypki skórne, trądzik różowaty, egzema)
  • katar sienny 
  • bóle mięśni /stawów
  • piekący ból przy oddawaniu moczu
  • pieczenie pochwy/upławy o białej, grudkowatej konsystencji/swędzenie (jako osłabienie odporności)
  • bóle gardła
  • problemy z gojeniem się ran
  • choroby autoimmunologiczne
  • świąd skóry (powiązane z reakcją histaminową)
  • sezonowe alergie
  • przewlekłe infekcje zatok, astma
  • trudności w redukcji masy ciała
  • migreny/bóle głowy
  • metaliczny posmak w jamie ustnej
  • zmęczenie/rozdrażnienie/wahania nastroju/depresja
  • nadmierna potliwość
  • brain fog
  • astma (konsekwencja uszkodzenia w jelicie bariery śluzówkowej)

Gdy dochodzi do nadmiernego rozrastania się grzybów – dochodzi również, do dużej ilości wydzielanych mykotoksyn, które mogą przedostawać się do krwi i oddziaływać ogólnoustrojowo – dlatego objawy kandydozy mogą sięgać nawet do mózgu i układu nerwowego!

Co ciekawe z racji tego, że candida albicans zawiera ponad 150 antygenów, może to tłumaczyć obecność krzyżowych reakcji immunologicznych z antygenami innych drożdżaków, czy pleśni. Skutkiem tego mogą być alergie krzyżowe np. z drożdżami piekarskimi. Jeżeli źle się poczujesz po zjedzeniu posiłków zawierających drożdże może to wskazywać na przerost grzybiczy w Twoim organizmie. 

Przyczyny zakażeń kandydozy jelitowej

Co powoduje, że dochodzi do rozrostów grzybiczych? Mając na uwadze fakt, że jest to zawsze skutek uboczny czegoś a candida jest częścią naszej flory fizjologicznej są to:

  • nadmiar antybiotyków 
  • szeroko pojęta dysbioza jelitowa
  • nadmiar metali ciężkich w organizmie (np. rtęć, ołów, kadm)
  • zakażenia pasożytnicze i wirusowe
  • obecność bakterii Helicobacter Pylori w żołądku (jako konsekwencja zaburzenia wydzielania kwasu solnego)
  • osłabiona odporność
  • niedobór enzymów trawiennych 
  • zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej ( IO, cukrzyca)
  • błędy żywieniowe: wysokowęglowodanowa dieta, nadmiar cukru, tłuszczy trans, drożdzy, niedoborowa w składniki mineralne i witaminy dieta 
  • nadużywanie leków – NLPZ, IPP, leki immunosupresyjne, hormony sterydowe, antykoncepcja hormonalna, H2-blokery
  • chemioterapia/radioterapia
  • zbyt duża ilość nikotyny, alkoholu czy kawy 
  • przewlekły stres/nadmiar stresu
  • zaburzenia genetyczne np. celiakia
  • przewlekła biegunka
  • zaparcia 
  • niedobory witamin C, A, witamin z grupy B
  • podeszły wiek 
  • uchyłki jelit
  • uszkodzenia błony śluzowej (mechaniczne)

 

Jak zdiagnozować przerost grzybiczy w organizmie ? 

Zanim  omówimy diagnostykę kandydozy warto wspomnieć, że do tego badania obowiązuje nas prawidłowe przygotowanie! 

Jeżeli nie chcesz by Twój wynik okazał się zafałszowany odstaw: 

  • antybiotyki,  zioła przeciwbakteryjne lub przeciwgrzybicze na minimum 4 tygodnie przed planowanym badaniem!
  • minimum tydzień wcześniej zrezygnuj z probiotykoterapii

OPCJE BADANIA: 

Przy podejrzeniu kandydozy przewodu pokarmowego najbardziej wiarygodnym badaniem okazuje się badanie jakościowo-ilościowe.

Czas oczekiwania na wyniki: 3 tygodnie. Dlaczego tak długo? Grzyby i pleśnie identyfikowane w badaniu często wyrastają z opóźnieniem na podłożach mikrobiologicznych, wymagają dłuższej inkubacji by mogły zostać prawidłowo rozpoznane oraz wyizolowane

  • W badaniu tym oznaczane są liczbowo kolonie C. albicans, C. non-albicans, Saccharomyces spp, Cryptococcus spp, Geotrichum spp, Debaryomyces spp, Pichia spp, Trichosporon spp oraz pleśnie. 
  • Norma fizjologiczna liczebności grzybów Candida w jelicie to 1000 CFU na gram kału. Badanie pozwala na dokładne określenie wartość przerostu grzybiczego! Dzięki temu wiadomo kiedy zioła wystarczą a kiedy potrzeba jest farmakologia. Mega!
  • Wykonywane jest metodą seryjnych rozcieńczeń (aż 10 krotnych) oraz wielokrotnych odczytów. 

Badanie dostępne w 4Active Centrum Diagnostyki Medycznej w Krakowie w formie wysyłkowej (KOD ZNIZKOWY: FILIPIAK)

Posiew z kału

  • nie określa dokładnej ilości grzybów w jelicie (pokazuje tylko wartość przybliżoną) oraz miejsca lokalizacji
  • najczęściej otrzymujemy wynik : wzrost skąpy, wzrost obfity, wzrost bardzo obfity.

Kwasy organiczne: 

OPCJA I: D- arabinitol z moczu 

  • metabolit patogennych gatunków Candida: C. parapsilosis, C. albicans, C. tropicalis, C. kefyr, C. pseudotropicalis, C. lusitaniae i C. gulliermondii.
  • Nie wszystkie grzyby wytwarzają d-arabinitol (C. kreusei,C. neoformans)
  • nie określa dokładnej lokalizacji przerostu bakteryjnego w jelicie
  • zalecany u osób z osłabioną odpowiedzią immunologiczną

OPCJA II: Organix gastro 

Materiał do badania: mocz

  • badanie, które pozwala ocenić skład mikroflory jelitowej na podstawie oznaczenia zawartości 12 kwasów organicznych będących metabolitami bakterii zasiedlających przewód pokarmowy.
  • Badanie wykonuje się bardzo czułą metodą spektrometrii mas, która może wskazać we wczesnym etapie na zwiększoną kolonizację patogennych mikroorganizmów w jelicie.
  • wady: nie określa dokładnej lokalizacji przerostu bakteryjnego w jelicie 
  • podwyższony kwas winowy sugeruje obecność kandydozy w układzie pokarmowym 
  • badanie dość drogie i nie warto po nie sięgać na start 

Ważne ! 

Analizując wyniki badań moczu należy wziąć pod uwagę dietę przed badaniem. Przykładowo, poziom kwasu winowego może być podwyższony ze względu na spożycie przed badaniem (48-72h) owoców fermentujących lub produktów zawierających proszek do pieczenia

Antygen Mannanowy
Materiał do badania: Krew

  • specyficzny antygen związany z grzybicą, zwłaszcza infekcją Candida albicans.
  • Jednym z głównych składników strukturalnych Candida jest mannan, glikoproteina, która jest obecna na jej powierzchni.
  • W przypadku infekcji, Candida uwalnia mannan do krwiobiegu, gdzie działa poprzez aktywację odpowiedzi immunologicznej organizmu. 
  • Obecność mannanu we krwi to sygnał dla układu immunologicznego, że organizm został zaatakowany przez patogen. W odpowiedzi na to, układ odpornościowy produkuje przeciwciała skierowane przeciwko antygenowi mannanowemu, które mają za zadanie zniszczyć grzyba Candida.
  • Antygen mannanowy to wielocukier o strukturze galaktozy i mannopyranazy, który jest odpowiedzialny za wiązanie się drobnoustrojów z receptorami na naszych komórkach. Jest ważnym składnikiem ściany komórkowej gdyż umożliwia im przyczepianie się do powierzchni tkanek i śluzówki.
  • Wady: nie określa dokładnej lokalizacji przerostu bakteryjnego w jelicie 

 

Antygen galaktomannowy

Materiał do badania: krew

  • antygen związany z infekcjami grzybiczymi, zwłaszcza aspergiloza, spowodowaną grzybem Aspergillus.
  • Aspergilloza stanowi drugą po kandydozie przyczynę grzybicy u ludzi. Zakażenie grzybem Aspergillus fumigatus jest charakterystyczne dla pacjentów borykających się z zaburzeniami układu odpornościowego. Zwykle w pierwszej kolejności atakuje dolne drogi oddechowe (zatoki, oskrzela, płuca) a następnie oczy, skórę i mózg.

 

Test PCR 

  • wykrywanie materiału genetycznego Candida we krwi
  • pomocne w diagnozowaniu kandydozy u pacjentów krytycznie chorych lub z mocno osłabionym układem odpornościowym 

 

Przy podejrzeniu kandydozy jamy ustnej czy okolic intymnych warto zastosować opcję wymazów. Warto pobrać wymaz również w kierunku bakterii żeby odróżnić czy mamy do czynienia ostatecznie z przerostem grzybiczym czy bakteryjnym. Przy podejrzeniu kandydozy skóry -badanie mykologiczne materiału ze zmian skórnych.

Którą opcję wybrać ? Swoim pacjentom przy podejrzeniu kandydozy przewodu pokarmowego polecam badanie jakościowo-ilościowe. Jeżeli badanie nic nie wykaże a chcemy być pewni, że nie tutaj znajduje się nasz problem wykonajmy w drugiej kolejności d-arabinitol z moczu. 

 

Bibliografia:

 https://www.al-medlab.com/antygen-mannanowy/ dostęp 14.04.2024 r.

 https://www.al-medlab.com/produkt/antygen-galaktomannanowy/ dostęp 14.04.2024 r.